вівторок, 21 травня 2013 р.

Псевдо "Фест" у Вовчинцях, і знову щось нове

В гірському масиві поблизу села Вовчинці пройшов перший і, сподіваюсь, не останній Псевдо «Фест».
        Добирались ми сюди 57-им пижиком і йшли від зупинки ще хвилин  п'ятнадцять. Спочатку перед нашими очима постала простора галявина-амфітеатр і натягнутий між акаціями тент.  Всі виглядали задоволеними перебуванням там, адже пейзажі були дійсно кльові, як і публіка. От ще б  якби не кравасісі, що нещадно пили нашу кровцю, то було б, як в раю. До речі, дехто не витримав натиску цих маленьких монстрів і втік ще до початку дійства.
Про все це дійство загалом і в деталях мені вдалось поговорити із організатором Владом Сохою.
-             Владе, як тобі в голову стрелила така от думка організувати і провести даний захід?

-          Хотілось відтворити атмосферу  фестивальної свободи, бо всі ми вдосталь ситі містом. Було величезне бажання  вийти на природу та відпочити від усієї цієї метушні. Я бачу, що молодь зараз рідко виходить навіть просто погуляти.  А цей «Фест» якраз  має характер  трохи  туристичного і мистецького напрямку.

-          Що відбулось і що буде відбуватись?

-              Ми зробили альпіністську переправу  і слайк-лайн, де кожен охочий може спробувати себе в ролі екстремала. А ще тут зібрались молоді люди з гітарами, тож думаємо зіграти крутий джем-сейшн. Зараз виступатиме Фауст. Ще планується показ німого кіно в музичному супроводі. Специфікою «Фесту» є те, що тут немає алкоголю. Ми просили не приносити з собою і не розпивати. А щодо місця, Вовчинецьких пагорбів, то  тут місцевість найбільше схожа на фестивальну. А так, як це дуже близько від Франківська, кожен може сісти на маршрутку і доїхати сюди за 2 гривні.

-              Чому ти обрав саме таку назву, Псевдо «Фест»?

-              Спочатку хотілося назвати, щось на кшталт «Відкриття фестивального сезону». Зрозуміло, що після цього вікенду почнуться фестивалі. Хоча вже пройшли деякі ,наприклад  «Черемош» і фест у Кам’янці-Подільському. Зрозумів, що назвати цей захід так гучно було б трохи  пафосно, бо це не фестиваль, а спроба витягнути людей на активний відпочинок. Перебираючи назви я зрозумів, що цей захід є спробою відтворити той дух, коли люди після концерту збираються гуртом і починають грати та співати для свого задоволення. От звідси і появилась назва Псевдо «Фест», як щось маленьке, така собі спроба наслідування.

-              Мені здалось, що це захід для лінивих, тих, кому впадло їхати кудись далі, ніж до бабці в Тисменицю . Адже буквально за 20 хвилин з центру міста можна потрапити сюди. Ти задумувався над цим?

-              Розумієш, щоб організувати це десь далеко, треба витратити набагато більше зусиль, везти апаратуру, людей. З іншого боку, буде ще літо і народ ще встигне наїздитись по різноманітних фестивалях, яких цього року має бути дуже багато.

-          Я бачу тут натягнуте біле  простирадло. Скажеш для чого воно?

-              Як вже було сказано, ми плануємо показ німого кіно. Це буде німецький фільм «Артист»/«The Artist». Пам’ятаю, ще 2006-го року в Франківську був кінотеатр під відкритим небом, але це було не німе кіно. Це було круто, тож хочеться продовжити цю традицію і провести в новому більш сучасному руслі.

-              І останнє, напевно, банальне питання. Чи плануєш робити щось подібне ще раз?


-               Раніше такої думки не було, але коли побачив, що люди охоче ідуть на подібні заходи, то зрозумів, що  було б непогано розширити масштаб цього «Фесту». І наступного разу зробити щось більше: сцену поставити, учасників запросити. Хочеться організувати щось грандіозне. 

1 коментар: