вівторок, 9 квітня 2013 р.

Квартирник як концепція

Цієї п’ятниці відкрив для себе абсолютно нове явище – квартирник. Звісно нове воно тільки для мене, оскільки існує вже від далеких вісімдесятих, щоправда переважно на території пострадянських країн. То що ж це за штука така, квартирник?
 Виявляється що це звичайнісінький концерт,  а також поетичне читання, перформанс, вечірка, кінопоказ, та будь-що, тільки воно запхнуте в одну квартиру.  Хоча площа і зменшується ,але функції, себто грані  даного явища, збільшуються. Будучи вміщеним на кількох квадратних метрах, це вже не просто вистава чи показ, а ще й Місце, Тусовка, Концепція, Дія в собі і для себе.
Не вдаватимусь в історію про те, який квартирник був першим,  де і як така річ взагалі виникла, що за люди погодились давати концерти... на квартирі. Тому що, знайти все це можна на численних сайтах і в ще більшій кількості - статтях. Описувати той, на якому я мав щастя побувати, теж не збираюсь, оскільки словами це не передати, ну і ще є просто шикарні фото звіти, вони розкажуть більше ніж я. (ІМХО: краще раз побачити, ніж сто раз почути)
А розказати я хотів би про концепцію квартирника як такого. І про те, наскільки це крута штука. Значить так, по-перше квартирник – це Дійство (вищеперераховані: концерт, поетичне читання, перформанс, вечірка ,кінопоказ, імпреза, карнавал і те пе.) Оскільки для організації якогось дійства на «солідній» сцені треба вивалити немалу кількість грошей, нервів, а також зусиль, то для організації квартирника достатньо домовитись із господарями квартири, подбати про декорації і запросити своїх знайомих, колег, друзів і просто зацікавлених людей.
По-друге, а можливо по-головне – це Тусовка, де зустрічаються старі добрі друзяки, які не бачились вже дуууже давно, там же ж знайомляться з близькими по духу людьми. Це місце, де можна просто потриндіти про все на світі, і головне знайти співрозмовника, оскільки якихось «невтємих» там практично немає. Також можуть обговорюватись різні питання: проведення наступного квартирника, створення нових гуртів, обмін досвідом, а може просто планування про майбутнє захоплення світу. =) Для подібних речей завжди є кухня, або якийсь інший незайнятий куточок.
І по-третє, поки що по-останнє – це Рух. Можливо звучить надто патетично і пафосно, та мені якось до сраки. Адже я в захопленні від того що відбулось і малюю все у рожевих тонах, чого явно не роблять сусіди даного дійства. Гріє душу той факт, що відбувається Щось, робиться, а не сидиться по своїх домівках. І воно дійсно варте уваги, того щоб про це згадали. Сподіваюсь ці починання зроблять своє добре діло. Успіхів =)

До речі, якщо вас зацікавить, то тут: https://vk.com/phoenixroom ви можете більше дізнатись про сам квартирник їх господарів (Рената і Андрій) і організаторів. Можливо наступного разу  потраплю саме на ваше дійство.

1 коментар:

  1. Славко Хоменко9 квітня 2013 р. о 18:24

    хороша стаття, такі речі справді повинні мати місце, оскільки все що тут робиться не спрямоване на вилучення коштів якими слід заплатити за оренду, а отже все доноситься довільно, так як люди собі того хочуть. Але добровільні пожертви як у кришнаїтів схвалюються, шкода про них забувають, за кожну пожертвувану гривню господарі можуть придбати трохи цукру, чаю, цукерок....Сірко кльовий, читайте все що він пише, бо все що він пише має пряме відношення до міста де ми живемо

    ВідповістиВидалити