суботу, 27 квітня 2013 р.

IF-ART, молоді і перспективні

Цієї п’ятниці у Франківську я відвідав один вельми цікавий захід. «Музичний слем», саме так називався цей вечір авторської пісні, де кожен охочий міг взяти участь і заспівати свою власну. Відбувалось все у вигляді конкурсу, де переможець отримував грошову винагороду. Дане дійство організовували хлопці з мистецького об’єднання IF-ART ,в яких я взяв коротеньке інтерв’ю.

 Давайте для початку хлопці представимось.
Максим (М): Макс.
Андрій (А): Андрій, або Заєць.

Щойно ви провели захід під назвою «Музичний слем». Звідки у вас виникла така ідея?
М: Два роки тому у Франківську відбувся бард вечір, я тоді був просто учасником. Організовувала його Ліля Мелешко. Але після того нічого такого не проводилось , то ж ми вирішили продовжити цю традицію. Назвати так само не вийшло, то ми назву поміняли і змінили трохи сам концепт.
А: В нас взагалі всі ці проекти виникають спонтанно. Маючи таку величезну кількість творчих людей, які зараз проживають у місті можна провести багато заходів. Тож ми були твердо переконані організувати цей «Музичний слем».

Мені відомо, що ви є засновниками такої мистецької організації ,як IF-ART. Можете розказати про це більше?
А: Так ,ми організували таке собі творче об’єднання. Це неофіційна організація, яка займається проведенням різних культурних подій для того, щоб розвивати мистецтво саме у Фраківську, щоб зробити його більш відкритим для молодих митців. Бо якщо взяти до уваги Львів, то там події даного типу проводяться значно частіше. А чим Франик гірший?

Окрім даного слему, у вас за плечима є ще проведені заходи?
М: Ну IF-ART  почався з того, що ми сиділи у парку на лавці. І додумались до того, що так далі жити не можна, треба щось робити. Вирішили того ж дня зробити літературний вечір. Через кілька хвилин ми підійшли у «Мармуляду», домовились про дату, час, відіслали всім запрошення і чекали. Захід вдався просто на ура. Всім надзвичайно сподобалось і ми вирішили тоді розвиватися. Потім зробили хенд-мейд ярмарку в «Бастіоні», а минулого тижня у «Кексі» «Літературний слем», ну і сьогодні «Музичний Слем»

А що плануєте робити в майбутньому, якщо це не секрет?
М: З найближчих заходів 19 травня, на площі «Бастіон» планується зробити день АРТу. Ми плануємо провести його з 10 ранку по 10 вечора. В першій частині буде проводитись хенд-мейд ярмарок, виступатиме вуличний театр «Раданс». А також різноманітні майстер класи. Ну і звісно виступи молодих поетів, письменників, а також пісні під акустичну гітару.
А: А в другій половині заходу ми плануємо  провести концерт за участю Франківських рок-гуртів. Вже зараз запрошено: «Один» , «Патроничі» та «NEW Line».

Який на вашу думку стан мистецтва у Франківську?
М: Франківськ переповнений творчими людьми ,але вони не мають де себе діти.
А: Проблема в тому, що заходів у нас проводиться не так вже й часто, як би хотілось. В тому ж таки Львові, їх там майже щодня 10-15 відбуваються і всі надзвичайно цікаві. А в нас подія один раз на тиждень, або й рідше. І цього явно недостатньо. А людей, які мають талант у нас дуже багато. Просто немає місця де себе показати.
М: Якщо взяти до уваги перший літературний вечір, який ми організовували. То очікувалось близько десяти людей, та прийшло в рази більше, лише учасників було до тридцяти.

У вас є якийсь рецепт, що потрібно робити щоб покращити стан культурного життя в місті?
М: Треба просто зразу робити, а не думати про це. Всі ці обдумування деталей лише затягують і ні до чого путнього не приводять. Головне мати уявлення про те, що ти хочеш бачити і бажання його втілити. Немає чому вагатись. Ми два роки думали щось робити і в результаті нічого, а треба було просто діяти. Якщо не думати а діяти, тоді  з того щось та й буде. Може не все гладко і не з першого разу, але колись точно вийде.

Дізнатись детальніше про мистецьке об’єднання IF-ART  можна тут: https://vk.com/ifart 


Немає коментарів:

Дописати коментар